Перегляд за Автор "Шульга, Сергій Іванович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 57
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Антимікробне пакування – запорука безпечності харчових продуктів(2020) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Сергій ІвановичРезультати дослідження дають можливість рекомендувати ТіО2 як дієвий засіб для боротьби з картопляною хворобою. Біодеградабельне пакування з вмістом ТіО2 1 % у формувальному розчині за умови нанесення його на нарізані скибочки хліба буде безпосередньо контактувати з місцем розвитку захворювання пшеничних хлібобулочних виробів, що найбільш актуальним є влітку. The results of the study make it possible to recommend TiO2 as an effective means of combating potato disease. Biodegradable packaging with a TiO2 content of 1% in the molding solution, provided it is applied to sliced bread slices, will be in direct contact with the site of disease development of wheat bakery products, which is most relevant in summer.Документ Біодеградабельна їстівна плівка (Патент на корисну модель № 123298)(2018) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичБіодеградабельна їстівна плівка містить плівкоутворювач, пластифікатор, гідрофобну складову та розчинник. Як плівкоутворювач використовують крохмаль та желатин, як пластифікатор - сечовину або гліцерин, як гідрофобну складову - рослинну олію, олеїнову кислоту, віск,парафін, як розчинник - молоко або сироватку. A biodegradable edible film contains a film forming agent, a plasticizer, a hydrophobic component and a solvent. As a film-forming agent, starch and gelatin are used as a plasticizer - urea or glycerol, as a hydrophobic component - vegetable oil, oleic acid, wax, paraffin, solvent - milk or whey.Документ Біодеградабельна їстівна плівка для харчових продуктів (Патент на винахід № 118906)(2019) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Сергій ІвановичВинахід стосується складу біодеградабельної їстівної плівки для харчових продуктів, що містить плівкоутворювач, пластифікатор та воду, причому як плівкоутворювач містить декстрини Шардингера та желатин, як пластифікатор - сечовину, та додатково містить біологічно активну добавку.Документ Біодеградабельна їстівна плівка для харчових продуктів (Патент на корисну модель № 120727)(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Сергій ІвановичБіодеградабельна їстівна плівка для харчових продуктів містить плівкоутворювач, пластифікатор та воду. Як плівкоутворювач використовуються декстрини Шардингера та желатин, як пластифікатор - сечовина. Додатково використовується біологічно активна добавка. A biodegradable edible food foil contains a film form, plasticizer and water. As a film form, dextrin Chardinger and gelatin are used, as a plasticizer - urea. Additionally, a biologically active additive is used.Документ Біодеградабельна їстівна плівка та покриття як спосіб внесення вітамінів у кондитерські та хлібобулочні вироби(2018) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичУ статті представлено результати експериментальних досліджень щодо внесення нетермостабільних вітамінів С та F, а також фрутово-овочевих порошків за допомогою біодеградабельного їстівного покриття або плівки. The article presents the results of experimental studies on the introduction of non-thermostable vitamins C and F, as well as fruit and vegetable powders with the help of biodegradable edible coatings or films.Документ Використання генно-модифікованих організмів (ГМО) в харчових продуктах - досягнення науки чи небезпека(2015) Мазур, Лариса Михайлівна; Шульга, Сергій Іванович; Попова, Інна ВадимівнаДокумент Використання комп’ютерного тренажера для вивчення будови молекул органічних сполук методами ядерного магнітного резонансу(2004) Лезенко, Галина Олександрівна; Шульга, Сергій Іванович; Мірошников, Олег Миколайович; Воловик, Людмила СергіївнаНа основі програми FELIX, яка використовується при вивченні та розшифровці ЯМР (ПМР), створений комп’ютерний тренажер, що був застосований у навчальному процесі для встановлення структури органічних сполук на практичних заняттях, а також і для самопідготовки студентів. Показано застосування комп’ютерного тренажера крім зазначеного вище у науково-дослідній роботі студентів, а також в дистанційній формі навчання. Based on the program FELIX, which is used in studying and interpreting NMR (PMR), created a computer simulator that was used in the educational process to establish the structure of organic compounds on workshops, as well as for self-study students. The application of computer simulator in addition to the above research work of students, as well as distance learning.Документ Вплив молока та сироватки на властивості їстівної плівки і покриття(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Перепелиця, Олександр Петрович; Шульга, Сергій ІвановичВ статті наведено результати дослідження зміни властивостей їстівних плівок виготовлених з крохмалю, желатину, полівінілового спирту як плівкоутворювачів, карбаміду як пластифікатора, лляної олії – гідрофобної складової та води або молока, або сироватки як розчинники. Авторами вперше запропоновано до складу їстівної плівки та покриття ввести молоко або сироватку в якості розчинника. На сьогодні в літературі наводяться дані щодо застосування білків молока і сироватки, а також їх ізолятів в якості плівкоутворювачів. За допомогою комплексного органолептичного показника наведена доцільність заміни розчинника води на молоко та сироватку, оскільки вони не змінюють смак, запах, стан поверхні, колір та прозорість їстівної плівки та покриття. Крім того, молоко та сироватка збільшують харчову цінність їстівних плівок та покриттів, зокрема за такими складовими як білок та кальцій. ІЧ-дослідження плівок показало, що розчинники впливають на характер, форму смуги валентних коливань νОН-груп крохмалю. В ІЧ-спектрах на воді ця смуга більш вузька та інтенсивна і знаходиться при 3428,57 см-1, тоді як на молоці або сироватці вона більш широка і менш інтенсивна. Ці зміни пов’язані з кількістю водневих зв’язків гідроксильної групи крохмалю зі складовими молока та сироватки. При використанні полівінілового спирту смуга νОН зміщується в область більш слабких коливань та знаходиться при 3400,56 см-1, що обумовлено додатковими водневими зв’язками полівінілового спирту. Термогравіметричний аналіз показав, що молоко і сироватка сприяють більш міцному утриманню води за рахунок водневих зв’язків їх складових, що збільшує температуру випаровування вологи та підтримує вологість системи впродовж строку зберігання виробів. Показник паропроникності їстівних плівок виготовлених на молоці та сироватці зменшується по відношенню до плівок виготовлених на воді, що дозволяє рекомендувати молоко і сироватку як розчинник для виготовлення плівок з метою збільшення їх бар’єрних властивостей і, як наслідок, це дозволить збільшити ефективність їстівної плівки як засобу збереження свіжості харчових продуктів. The article presents the results of the study of changes in the properties of edible films made of starch, gelatin, polyvinyl alcohol as film formers, carbamide as a plasticizer, linseed oil - a hydrophobic component and water or milk, or whey as solvents. For the first time, the authors proposed to introduce milk or whey as a solvent into the composition of the edible films and coatings. At present, the literature provides information on the use of milk and whey proteins, and their isolates as film creators. With integrated organoleptic characteristics shown feasibility solvent water replacement for milk and whey, as they do not alter the taste, odor, surface condition, color and transparency of edible films and coatings. In addition, milk and whey increase the nutritional value of edible films and coatings, in particular for components such as protein and calcium. IR studies of the films showed that solvents affect the character, shape of the band of stretching vibrations of the νON-groups of starch. In the IR spectra of water this band more narrow and intense and stored at 3428.57 cm-1, whereas in the milk or whey is broader and less intense. These changes are related to the amount of hydrogen bonds of the hydroxyl group of starch with the components of milk and whey. With the use of polyvinyl alcohol, the band νON is shifted towards more weak vibrations and is at 3400.56 cm-1, due to the additional hydrogen bonds of polyvinyl alcohol. The thermogravimetric analysis showed that milk and whey contribute to more robust water retention due to hydrogen bonds of their constituents, which increases the temperature of evaporation of moisture and maintains the moisture of the system during the shelf life of the products. The rate of vapor permeability of edible films made on milk and whey decreases with respect to films made on water, which allows the recommendation of milk and whey as a solvent for the production of films in order to increase their barrier properties, and as a result, this will increase the efficiency of the edible film as a means preserving the freshness of food products.Документ Вплив процесу еструзії на крохмаль екструзійних картоплепродуктів(2011) Шульга, Оксана Сергіївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Шульга, Сергій ІвановичВ статті наводяться результати досліджень зміни крохмалю різних видів сировини в процесі екструзії. Досліджено інтенсивність зменшення крохмалю від початкової масової частки вологи сухого картопляного пюре. Наведено результати досліджень кількості водорозчинних речовин та водопоглинальної здатності екструдатів. На основі літературних даних показана залежність між коефіцієнтом спучування та вмістом амілози в сировині. За отриманими дифрактограмами зроблений висновок про реорганізацію кристалічної структури полісахаридних ланцюгів крохмалю з А-типу на В-тип.Документ Вплив техногенного фактору на чистоту води малих рік України(2015) Зінченко, Наталія Юріївна; Шульга, Сергій Іванович; Попова, Інна Вадимівна; Борцюх, Віктор ВолодимировичЗабруднення вод малих річок басейну Дніпра призвело до порушення природних процесів самоочищення водних об’єктів та значно ускладнило проблему постачання якісної води на водогонах. Водогінні очисні споруди невзмозі попередити потрапляння у питну воду значної кількості неорганічних та органічних забруднюючих речовин, дія яких на організм людини становить небезпеку для здоров’я, особливо в умовах радіаційного забруднення. Water pollution of small rivers Dnieper basin has disrupted the natural processes of self-purification of water bodies and considerably complicated the problem of supplying quality water to the water supply. Water supply treatment plant is unable to prevent the ingress of drinking water a significant number of inorganic and organic pollutants, which are on the human body is a danger to health, especially in terms of radiation contamination.Документ Впровадження інформаційно- комунікативних технологій навчання при підготовці студентів технологічних спеціальностей(2015) Попова, Інна Вадимівна; Шульга, Сергій Іванович; Зінченко, Наталія Юріївна; Харітон, Тамара ЯківнаВ умовах сучасного виховання компетенції майбутнього фахівця технічного напряму підготовки постає проблема впровадження нових технологій навчання. Впровадження комунікативних методів дозволяє викладачам організувати не тільки оволодіння базовими навичками й знаннями, але розвинути у студента особистості, схильності до наукового пошуку. Важливим є формування прагнення до постійного самовдосконалення не тільки персони, що навчається, але й викладача. Слід зазначити, що сучасне електронне середовище надає можливість реалізувати творчий потенціал науковцю та досліднику будь-якого рівня кваліфікації і напрямку, адаптуватися до швидких змін наукових парадигм. In the conditions of modern education of competence of the future specialist of technical direction of preparation the problem of introduction of new technologies of training arises. Implementation of the Communication allows teachers to organize not only the mastery of basic skills and knowledge but develop student personality predisposition to scientific research. It is important to the formation of the desire for constant self-improvement not only person who studies but also teacher. It should be noted that the current electronic environment provides the opportunity to realize the creative potential of scientists and researchers of any level of training and direction to adapt to rapid changes in scientific paradigms.Документ Дослідження біодеструкції полімерного матеріалу(2016) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Шульга, Сергій ІвановичВизначено вплив вмісту кополімеру N-вінілпіролідону з вініловим спиртом та протизапального препарату амізону на процеси біодеструкції in vitro. Показано, що присутність амізону надає властивості стабільності до біодеструкції полімерним зразкам як у середовищі 199, так і у буферному розчині хімотрипсину. The influence of the content of copolymer N-vinylpyrrolidone with vinyl alcohol and anti-inflammatory agent amizonum on biodegradation processes in vitro was determined. It is shown the presence of amizonum improves sustainability of polymer to biodegradation process in both medium 199 and the chymotrypsin buffer solution.Документ Досягнення у сфері екологічного одноразового посуду та столових приборів(2023) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичСпоживацьке ставлення до природи змушує теперішнє покоління змінювати підходити до вже звичних речей. Темп сучасної людини дуже інтенсивний, тому споживання їжі поза домом вже абсолютно звична справа для більшості країн світу. Така їжа потребує пакування та посуду. Економічний фактор обумовив широке використання полімерних матеріалів, проте екологія починає відчувати навантаження, адже в природних умовах більшість використовуваних полімерів не розкладаються. Представлена класифікація посуду та приладдя, класифікація сировини, яку доцільно використовувати для екологічного посуду та класифікація властивостей і показників якості (органолептичні, фізико-механічні, бар’єрні, термічні, фізико-хімічні можливо терапевтичні властивості), які необхідно контролювати для таких виробів. Визначено, що як сировину можна використовувати відходи харчових виробництв, зокрема, кавова гуща, дробина, висівки тощо. Найбільш перспективним напрямом екологічного одноразового посуду є їстівний посуд, адже буде виконувати подвійну функцію – перекус та природна утилізація. Крім того, не потребує використання спеціальної сировини, а виготовляється з харчової сировини.Документ Доцільність використання інноваційного пакування - їстівне біодеградабельне покриття/плівка(2022) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичЗастосування їстівного покриття здійснює вплив на ряд характеристик кондитерських та хлібобулочних виробів. Доцільним є оцінювання характеристик виробів за узагальненою функцією бажаності Харрингтона, яка надає деякі можливості універсалізації загального підходу до проблеми оцінки ефективності використання їстівного покриття/плівки. Замість звичайного порівняння параметри виробів перераховуються в числові значення, а потім обробляються для отримання загального коефіцієнта. За цими коефіцієнтами різні зразки порівнюються, так би мовити, «в чистому вигляді». Це дозволяє більш об'єктивно оцінювати можливості застосування їстівного/покриття, а також полегшує процес порівняння, роблячи його більш наочним.Документ Експертиза біодеградабельних їстівних пакувальних матеріалів(2023) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичЕкспертиза біодеградабельних їстівних пакувальних матеріалів може проводитися за широким спектром показників, їх перелік буде обумовлений метою експертизи. Наведений перелік показників підтверджує, що визначені показники та підібрані методики для їх визначення дозволяють провести дослідження з метою повної характеристики досліджуваного матеріалу.Документ Екструзійний картоплепродукт "Повітряна картопля пшоняно-молочно-морквяна» (Патент на корисну модель №55323)(2010) Шульга, Оксана Сергіївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Шульга, Сергій ІвановичЕкструзійний продукт, що містить сухе картопляне пюре, пшоняну крупу, сухе знежирене молоко, морквяний порошок, сіль у певних співвідношеннях..Продукт готовий до споживання без додаткової обробки.Документ Екструзійний картоплепродукт (Патент на винахід № 106159)(2014) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичЕкструзійний продукт, що містить сухе картопляне пюре, рисову крупу, сухе молоко, яблучний та морквяний порошки, сіль у певних співвідношеннях. Продукт повністю готовий до вживання.Документ Екструзійний картоплепродукт (Патент на винахід № 106160)(2014) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичЕкструзійний продукт, що містить сухе картопляне пюре, пшоняну крупу, яблучний порошок, сіль у певних співвідношеннях. Продукт повністю готовий до вживання. Extrusion product containing dried mashed potatoes, millet cereal, apple powder, salt in certain proportions. The product is completely ready for use.Документ Екструзійний картоплепродукт (Патент на винахід № 85674)(2013) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичЕкструзійний продукт, що містить сухе картопляне пюре, рисову крупу, сухе молоко, яблучний та морквяний порошки, сіль у певних співвідношеннях. Продукт повністю готовий до вживання.Документ Екструзійний картоплепродукт (Патент на винахід №108001)(2015) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичЕкструзійний продукт, що містить сухе картопляне пюре, крупу рисову, сухе молоко, яблучний порошок, морквяний порошок, сіль у певних співвідношеннях. Продукт повністю готовий до вживання.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »